Her på siden vil vi holde jer opdateret med nye informationer omkring kystsikringsprojektet i vores område.
20-09-2024: Status på kystsikringsprojektet
Vi har for at sikre en effektiv fremdrift på kystsikringsprojekterne både den midlertidige og den permanente, nedsat en intern arbejdsgruppe i foreningen.
Denne gruppe ledes af bestyrelsens repræsentant Steen Rønsberg.
Steen har udarbejdet nedenstående status pr. dags dato:
DOWNLOAD: Præsentation fra Statusmøde ved. kystsikring i område B
Status for permanent- og midlertidig kystsikring:
Midlertidig kystsikring:
- Intern arbejdsgruppe nedsat:
- Steen Rønsberg: Engsvinget 8 og deltager også fra grundejerforeningens bestyrrelse
- Tina Alstrøm: Strandengen 6
- Jep Becher Jensen: Rørsangervej 6A
- Peter Kanstrup: Rørsangervej 14
- Johnny Kristensen: Rørsangervej 16
- Søren Lykke: Pirolvænget 6
- De enkelte repræsentanter vil udover at arbejde på, at få implementeret den midlertidige kystsikring, også være dem, der bringer informationer/spørgsmål til/fra resten af beboerne på de respektive veje.
- Første møde afholdt 12/9 i forbindelse med mødet med kommunen om permanent kystsikring.
- Med velvillig støtte fra kommunen, får vi af kommunens rådgiver, udarbejdet en fuld beskrivelse af projektet, som vi så kan tage til en entreprenør for tilbudsgivning. Kommunens rådgiver har jo tidligere nævnt lagune effekten, og for at sikre bedst mulig data for projekt beskrivelsen, har rådgiver søgt indsigt i målingerne fra KLAR’s måler (placeret i lagunen) for oktober 2023 og januar 2024 stormene. Disse kan så sammenholdes med kystdirektoratets måler i Køge havn og derved give indblik i lagune effekten.
- Når vi har modtaget projektbeskrivelsen vil køreplanen i grove træk være som følger
- Finde entreprenør og få tilbud (flere tilbud vil indhentet)
- Få godkendelser fra de berørte grundejere til at udføre arbejde
- Finde løsning på økonomi
- Koordinere arbejde
- Kontrollere at udført arbejde stemmer overens med beskrivelse fra kommunensrådgiver
- Beslutte procedure for vedligeholdelse
- Evaluere nødvendighed for pumper til bagvand ( regn der samles i en lavning bagved den midlertidige kystsikring)
Permanent kystsikring:
- På mødet 12/9-2024 bød Borgmester Emil Blücher velkommen og gik igennem den første del af slides ( se attached nedenfor ), hvorefter Morten Scheelsbeck (formand for Kultur- og naturudvalget) fortsatte.
- En følgegruppe er nedsat med repræsentanter fra bestyrelsen i hver af de 3 grundejerforeninger, kommunen, kommunens rådgiver og Danmarks Naturfredningsforening – første møde er 10 oktober.
Grundejerforening | Navn |
JSG | Ulla Skovgaard |
JSG | Erik Buus |
SJSG | Steen Rønsberg |
Stjernen | Lars Øgendal |
SSG (Fuglesangsvej/Østre Grænsevej) | Peter Thrane |
- Derudover blev følgende aftalt:
- Solrød Kommune skal sikre rettidig inddragelse af Kystdirektoratet/Miljøstyrelsen i kommunens myndighedsbehandling, således at risikoen for et stop af projektet reduceres
- Solrød Kommune inddrager juridisk og teknisk bistand i nødvendigt og rettidigt omfang for at fremme processen.
- Udviklingen af kystsikringsprojektet skal hvile på skuldrene af Rambølls skitseprojekt for område B.
- Solrød Kommune og følgegruppen skal drøfte mulige principper for tilkøb til kystsikringen, hvis en grundejer ønsker en dyrere løsning på sin grund end den tilbudte
- Solrød Kommune vil tidligt i forløbet sætte markeringspinde/stokke op der viser størrelsen af et muligt dige/højvandsmur
- Endelig løsning er efter grovplanen færdig i 2028.
- Økonomi er stadig 50/50 og delt op i engangsbidrag som alle i område B kommer til at betale, og et tillægsbidrag for dem der er direkte berørt. Noget som ikke står i slides er, at engangsbidraget kan opdeles i 4 rater, hvis man ønsker det (som jeg forstod det)
- Kommunen vil rykke for muligheden af, at Kystdirektoratet kan godkende KLAR’s måler i lagunen, for at sikre, at der ved evt erstatning vil blive taget højde for lagune effekten.
- Kommunen var godt repræsenteret Emil Blücher, Morten Scheelsbeck, Lotte Kjær(står for kystsikring), Peter Søndergaard (direktør med ansvar for kultur, fritid, by og bæredygtighed) og flere andre.
04-08-2024: Indsats vedrørende midlertidig kystsikring
Kære Grundejere,
Efter borgermødet omkring muligheden for en midlertidig sikring mod stormflod i vores område, har vi modtaget et notat fra kommunens rådgiver, der beskriver vores muligheder for selv at etablere en midlertidig sikring til en kote på 1,5 m.
Det vil sige 1,5 meter over daglig vande.
Notatet kan findes her: Link
For de af jer grundejere der ikke deltog på mødet, var hovedkonklusionerne følgende:
- Der vil i det bedste scenarie gå 3 år før vi kan forvente en permanent sikring af vores område
- I den mellemliggende periode er I som grundejere selv ansvarlige for at sikre jeres boliger mod stormflod
- Vi har på vegne af foreningen, ønsket at få hjælp fra kommunens særlige rådgiver, til at få udarbejdet en løsning for en midlertidig sikring
- På borgermødet blev der af flere af foreningens medlemmer ønsket en løsning op til kote 1,7-1,8 meter. Kommunens rådgiver har regnet på begge scenarier både det oprindelige oplæg på 1,5 meter samt 1,8 meter.
Kommunens rådgiver har nået den konklusion, at det ikke er muligt teknisk eller økonomisk, at sikre til mere end 1,5 meter. Primært fordi der vil være tale om en sikring der vil række ind i Natura 2000 området, dertil vil det være så massiv en anlægsopgave at det reelt vil være tilsvarende en permanent løsning og derved økonomisk ikke vil give mening.
Ny rapport om stormfoldshøjder fra Kystdirektoratet:
- Vi skal for god ordens skyld gøre de grundejere, som ved en stormflod er direkte udsatte for oversvømmelser opmærksomme på, at der er kommet nye rapporter fra Kystdirektoratet som beskriver hvad en 20 års hændelse er i vores område.
Den er lige nu berammet til 147 cm. over daglig vande.
Kommunens rådgiver har dog gjort os opmærksom på at ”Lagunen” giver et tillæg på op til 20 cm.
Derfor vil en vandstand i Køge bugt på 147 cm. hos os være op til 167 cm.
Derfor kan en midlertidig sikring til 150 cm. over daglig vande risikerer, ikke at kunne beskyttes os mod en hændelse, der vil udløse en stormfoldserstatning hos forsikringen.
Omvendt så beskytter lagunen os mod større bølger, hvilket er en fordel i en stormfoldssituation.
Det vil derfor i en situation, hvor der varsels en voldsom stormflod, være nødvendigt for grundejerne at sikre egne huse. - Rapporten fra Kystdirektoratet kan findes her: https://kyst.dk/nyheder/2024/juli/her-er-de-nye-hoejvandsstatistikker
- Vi er af kommunen blevet gjort opmærksom på at KLAR forsyning har egen måler i ”Lagunen”, som vil kunne levere data til Kystdirektoratet til brug for beregning af en ”20 års hændelse”. Kommunen har lovet at udarbejde et notat til Kystdirektoratet og Stormfoldsrådet på vegne af os, for at se om vi enten kan få anerkendt ”Lagune tillægget” eller benytte data fra KLAR forsynings måler, for at sikre vi hos os allerede vil få betegnelsen ”20 års hændelse” fra en vandstand på omkring 127 cm. over daglig vande.
- Der blev yderligere nævnt at overpumpningen fra Skensved Å kan give op til 3 cm. tillæg på toppen, dette er vi også opmærksomme på ift. notatet til Kystdirektoratet og Stormflodsrådet.
Fremdriftsplan:
- På baggrund af kommunens rådgivers anbefaling, vil vi fra bestyrelsen planlægge en fælles indsats for de berørte grundejere på næstkommende bestyrelsesmøde
- Det er bestyrelsens ønske at nedsætte et ”Kystsikringsudvalg” der rapporterer til bestyrelsen.
- Det vil være udvalgets rolle at være med til først at sikre en god implementering af den midlertidige sikring, dernæst være med til at sikre en god gennemførsel af den permanente sikring.
Det er på nuværende tidspunkt bestyrelsens plan at nedsætte udvalget med 1-2 repræsentanter fra bestyrelsen samt én grundejer fra hver af de veje som bliver direkte berørt af den nye kystsikring samt den midlertidige.
Mere info omkring dette udvalg, tilmelding samt praktik kommer umiddelbart efter det kommende bestyrelsesmøde.
På vegne af bestyrelsen,
De bedste hilsner
Simon Frølich
29-02-2024: Skriftlig forespørgsel til kommunen omkring status på kystsikringsprojektet
Vi har, som det blev bestyrelsen pålagt på sidste generalforsamling, sendt en skriftlig forespørgsel til Solrød Kommunen omkring status på kystsikringsprojektet. Nedenfor kan i læse henvendelsen der er sendt samt kommunens svar markeret med rødt:
“Kære Solrød Kommune,
Jeg sender denne henvendelse på vegne af bestyrelsen i Søndre Jersie Strands Grundejerforening.
Vi afholdte i januar ekstraordinær generalforsamling vedr. kystsikring i vores område.
Formålet med generalforsamlingen var at få et bindende mandat til bestyrelsen fra vores medlemmer, til at kunne arbejde videre med kystsikring i vores område.
Med et massivt flertal, med stemmerne 82 mod 1, blev der givet bestyrelsen mandat til at arbejde aktivt for kystsikring i vores område.
Et resultat der var forventet og i tråd med det arbejde som bestyrelsen siden projektets begyndelse har arbejdet for.
I forbindelse med generalforsamlingen, blev vi som bestyrelse pålagt at bede kommunen belyse forskellige spørgsmål omkring kystsikringsprojektet.
Vi ønsker følgende spørgsmål belyst, som vi sætter pris på at I tilvejebringer:
- Der blev af borgmester Emil Blücher nævnt på generalforsamlingen, at kommunen er opmærksom på, at tidshorisonten for etablering af en fast kystsikring kan have et tidsperspektiv på 2-3 år. I den forbindelse blev der nævnt at kommunen arbejder på en midlertidig sikring af området. Noget der bliver kraftigt imødeset af vores grundejere.
- Hvilken form for midlertidig løsning er der set på?
Solrød Kommune har siden stormfloden i oktober 2023 udarbejdet en analyse af muligheden for at lave en række beredskabsløsninger i område B. Analysen viser, at ved en vandstand på 1,0-1,5 m kan I beskytte en række ejendomme i område B, ved at anlægge fælles, mindre beredskabsløsninger, der kan forhøje udvalgte strækninger. Forhøjningerne kan ske ved fx jorddiger eller sandsække.
Solrød Kommune vil primo april indkalde SJSG til et møde, hvor løsningerne præsenteres for jer, herunder hvordan I kan iværksætte dem.
- Hvad er tidshorisonten for at få etableret en midlertidig løsning?
I kan gå i gang med at etablere de midlertidige løsninger umiddelbart efter mødets afholdelse.
- Der blev på generalforsamlingen præsenteret det nuværende oplæg til kystsikring for vores område, med et kombineret jorddige samt højvandsmur. Der blev fra tre medlemmer spurgt ind til den oprindelige løsningsmodel udarbejdet af Niras. En sikring i klitten ud for Staunings ø.
Medlemmerne forespurgte borgmesteren om det er en mulighed at gennemføre det oprindelige projekt fra Niras, evt. med nogle konstruktive ændringer for at forenkle løsningen.
Tilbagemeldingen var at det vil kræve en tilkendegivelse fra Køge kommune samt kystdirektoratet.
Borgmesteren indvilligede i at kontakte Køges borgmester og forespørge om de kunne være interesserede i, at ændre deres beslutning tilbage til det oprindelige Niras projekt. Dertil sende en forespørgsel til Kystdirektoratet om hvorvidt der er noget lovgivningsmæssigt, der forhindrer etablering af det oprindelige Niras projekt. Hvis ja, hvilke. - Hvad var Køges indstilling til denne forespørgsel?
Solrød Kommune har været i kontakt med Køge Kommune, senest i januar 2024, om deres indstilling til en fælles løsning. Køge Kommune svarede følgende:
Vi arbejder kun med én dige løsning nu, nemlig langs Københavnsvej op ad øst siden af bebyggelserne/erhvervsgrundene. Vi er langt i processen med Natura2000 vurdering og miljøvurdering herunder fravigelse for Natura2000 kravene og har beskrevet mulige alternative løsninger og hvorfor de er fravalgt bl.a. med baggrund i møder med Miljøstyrelsen og Kystdirektoratet. Vi arbejder samtidig med en stram tidsplan bl.a. med baggrund i de seneste hændelser.
Så i forhold til spørgsmålet om muligheden for at Køge Kommune vil genoverveje muligheden for en løsning i den yderste klitrække er svaret desværre nej.
- Hvad var Kystdirektoratets svar på at genbesøge det oprindelige Niras projekt?
Solrød Kommune har været i kontakt med Kystdirektoratet, senest i januar 2024, om deres indstilling til en fælles løsning. Kystdirektoratet svarede følgende:
Kystdirektoratet har gennemgået ”Udtalelse til konsekvensvurderinger – kapitel 1a-sag i kommunerne Solrød og Køge” af 11. maj 2017. Siden udtalelsen blev udarbejdet er der kommet en ny Natura 2000-plan. Derudover er myndighedskompetencen for kystbeskyttelse inkl. vurderinger efter miljøvurderingsloven og kysthabitatbekendtgørelsen overgået til kommunen, som nu træffer afgørelser efter de nævnte lovgivninger. Ud fra den viden, som forelå dengang og med de elementer som projektforslagene indeholdt, vil Kystdirektoratet fortsat anbefale, at der anvendes en tilbagetrukket løsning fremfor sluse og klitdige søværts lagunen. Det bemærkes dog også, at det af notatet fremgår, at ikke alle elementer i det forskellige løsningsforslag var belyst for at lave en fuldstændig sammenligning mellem en tilbagetrukket løsning og en fremskudt løsning. Udtalelsen indeholder ikke en vurdering ift., hvordan de to løsninger påvirker bilag IV-arter og vandforekomster jf. lov om vandplanlægning samt havstrategi. Endvidere bør Solrød Kommune undersøge, om der er sket ændringer ift. den nye Natura 2000-plan.
Vi kan oplyse, at den nye Natura-2000 plan ikke er ændret i en sådan grad, at den giver mulighed for at placere kystsikringen anderledes end det er beskrevet i det nuværende skitseprojekt.
- Vi har på vores tidligere dialogmøde med kommunen ønsket, at vi kunne præsentere en mere detaljeret plan for medlemmerne i forbindelse med vores generalforsamling der er fastlagt til d. 16 april kl. 19.00.
I den forbindelse har vi følgende spørgsmål:
Hvad er den forventede tidsramme for færdiggørelse af kystsikring i vores område?
Administrationen lægger en sag op til politisk behandling om hvornår igangsættelse af kystsikringen af område B skal påbegyndes, senest maj 2024. Afhængig af Byrådets beslutning, kan vi efterfølgende udarbejde en foreløbig tidsplan for kystsikringen.
- Hvilke steps er der i den kommende proces med planlægning og udførsel af projektet?
Step 1: Nedsættelse af arbejdsgruppe med repræsentanter fra Solrød Kommune og berørte grundejerforeninger i området.
Step 2: Udbud og valg af teknisk rådgiver til udarbejdelse af teknisk projektbeskrivelse.
Step 3: Udarbejdelse af diverse myndighedstilladelser, herunder høringer, klageperioder, udtalelser fra øvrige myndigheder.
Step 4: Teknisk rådgiver udarbejder detailprojektering.
Step 5: Udbud og valg af entreprenør til udførelse af anlæg.
- Er der fastlagt en økonomisk ramme for projektet?
Nej, der er endnu ikke besluttet en økonomisk ramme for kystsikringen i område B. Byrådet har indtil nu besluttet en udgiftsfordelingsmodel, hvor Solrød Kommune betaler halvdelen af anlægsomkostningerne, og borgerne i område B betaler den anden halvdel.
- Er der mulighed for at forvaltningen, evt. med repræsentation af Jens Saaby har mulighed for at deltage på den kommende generalforsamling?
Jens Saabye har desværre ikke mulighed for at deltage ved den kommende generalforsamling.
På forhånd tak,
De bedste hilsner
Simon Frølich
Formand
Søndre Jersie Strands Grundejerforening”